Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Välj en sida

Hem » Midsommarfirande – var du än är!

Som vi längtar efter att fira midsommar! I år bjuder Svenska Folkdansringen i samarbete med Kulturens in alla till ett gemensamt firande med hjälp av två filmer, en kurs i kransbindning och ett webbinarium om midsommarstången och dess betydelse.

Folkdansringen kommer att bjuda på midsommarstämning, glädje, sånglekar, dans, musik, dräkter, samtal om midsommar och dess traditioner.

Filmpremiären är den 24 juni kl. 18.00, dagen innan midsommarafton, på Folkdansringens YouTubekanal, webbsida, Facebooksida samt på firamidsommar.se.

En film innehåller danslekar – så ta tag i barn, barnbarn, familjen, grannen och dansa tillsammans eller själv.

Den andra filmen är från Folkdansringens föreningars uppvisningar blandat med trevliga samtal kring midsommar. Perfekt att sitta och titta på i samband med en fika eller varför inte ta en svängom.

Oavsett om du firar med bara dina närmaste i trädgården hemma, på gården utanför ditt hus eller hemma i vardagsrummet – vill vi att du ska kunna slå på filmerna och dansa med, eller se, lyssna och njuta av härlig musik och känna den där speciella midsommarstämningen.

Bilder Svenska Folkdansringen har använt i samband med Midsommarprojekt 2021 finns längst ner på sidan.

En midsommarstångssdröm

Datum och tid: 22 juni kl 12.00-13.00
Plats: Kulturens Facebooksida

Medverkande: Jonas Ringdahl, Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth

Midsommarstången är ett av midsommarens mest välkända inslag. Men vad symboliserar den egentligen – sommaren, svenskheten, fruktbarheten eller något helt annat? I ett samtal mellan Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth får vi höra om midsommarstångens och midsommarens traditioner och historia, symboler och lokala variationer. Hur har det varit och hur är det nu? Samtalet leds av Jonas Ringdahl från Svenska Folkdansringen.
Läs mer på Kulturens hemsida

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT TITTA
Ingen föranmälan krävs.
Se utsändningen via denna länk: https://www.facebook.com/Kulturensbildningsverksamhet

Kurs i kransbindning

Hålls via Zoom tisdagen den 15 juni klockan 19.00-20.30.

Floristerna Fanny Lindblad och Anna Wengdin från Blomsterverkstan & Nya Rum lär dig under kurskvällen att binda en midsommarkrans såsom florister gör – en krans du kan bära under hela midsommarhelgen.

Material till stommen, kransbindningskit, går att beställa i samband med anmälan för 85 kr, om du inte har det sedan tidigare. Blommor plockar/köper du själv.

Sista anmälningsdag: 7 juni om du önskar kransbindningskit, 14 juni om du redan har material.

Mer om kursen, anmälan samt hur du beställer kransbindningskit hittar du här.

Trevlig midsommar!

Pressmeddelande 2021-06

Midsommarstången, bild från pixabay.com
Dansare från Folkdansgillet Nerkia, fotograf Hans-Arne Hagsten