Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hem » Vår verksamhet » Zornmärket » Bli riksspelman

Bli riksspelman

De spelmän som kvalificerat sig för Zornmärket i silver eller guld har rätt att använda titeln riksspelman. Kvalificeringen sker genom att spela upp in för en jury eller tilldelas ett guldmärke.

Spela upp inför en jury

Uppspelningar inför en jury för Zornmärket arrangeras årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen. Det görs i samarbete med ett lokalt spelmansförbund eller liknande organisation.

Minst 16 år gammal

Till dessa uppspelningar har varje spelman, minst 16 år gammal, rätt att anmäla sig. Uppspelningarna går till så att spelmannen spelar tre till fyra låtar inför en jury som avgör om spelningen har sådan kvalité att den leder till ett diplom, ett bronsmärke eller ett silvermärke.

Juryn består av högt kvalificerade musikmänniskor, själva spelmän och mycket väl bevandrade i folkmusikens traditioner och uttrycksformer. De bedömer den uppspelandes prestation från olika folkmusikaliska utgångspunkter och lämnar sedan ett utlåtande som kan innebära en utmärkelse. Den främsta av dessa är att spelmannen kvalificerar sig för Zornmärket i silver och därmed kan kalla sig riksspelman.

Zornmärket i guld

Det finns också ett Zornmärke i guld. Det tilldelas synnerligen framstående traditionsbärare. Detta märke kan du inte spela upp för utan det tilldelas spelmannen mot bakgrund av hans eller hennes kvalifikationer som traditionsbärare och spelman. Endast ett eller två märken delas ut varje år. Juryn tar löpande emot nomineringar till zornmärket i guld.

Riksspelmän 1936-2019

Här finns en lista med alla utnämnda riksspelmän från 1936 till och med 2019 (2020-2021 hölls inga uppspelningar) Riksspelmän 1933-2021.pdf

Uppspelningar

Umeå

15-19 juli 2024

Riksspelmansstämma
i Burträsk
den 20 juli

Sista anmälningsdag är 30 april.