Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hem » På gång

Randiga kjolar och förkläden i rotation

På gång

Benholkar, svenskskor och tälingar – fotbeklädnad i den folkliga dräkten

Benens och fötternas beklädnad är ett bortglömt men spännande kapitel i den folkliga dräktens kulturhistoria. Strumpor och skor känner vi till men kanske inte benholkar, strumpskaft, skohö, förfötter, tälingar, tungstövlar och tyskskor. Klimat, arbetsmiljö, traditioner och modetrender är centrala perspektiv i presentationen.

Håkan Liby berättar om fotbeklädnad i den folkliga dräkten måndagen den 27 mars.

Välkommen till ett spännande webbinarium!

Läs mer om webbinariet

NORDISKT DRÄKTSEMINARIUM

i Reykholt, Borgarfjördur, Island den 8-12 augusti 2023

Sedan 1978 arrangerar fem nordiska organisationer (Norsk Institutt för Bunad og Folkedrakt, Folkedans Danmark, Föreningen Brages Dräktbyrå/Kansallispuku (Finland), Husflidsforeningen i Island och Svenska Folkdansringen) seminarier som behandlar gemensamma frågor knutna till folklig dräktkultur. Med några undantag har seminarierna arrangerats vart tredje år i något av de nordiska länderna.

Temat för seminariet är dräkternas utsmyckningar.
Den isländska seminariekommittén inbjuder härmed 12 svenska deltagare till nordiskt dräktseminarium i Island, 8–12 augusti.

Läs mer om dräktseminariet

Dansledarutbildning

Dans- & musiksektionen och Barn- & ungdomssektionen inbjuder till Folkdansringens dansledarutbildning med Tema Leda dansträningen – Träna dansledaren

Läs mer om dansledarutbildningen

Digital mötesplats våren 2023

Träffa andra medlemmar kring dans och musik i Svenska Folkdansringen – välkommen till den digitala mötesplatsen våren 2023 där vi tillsammans bestämmer träffarnas innehåll!

Läs mer om Digital mötesplats

Storleksgradering av folkliga plagg

Hur storleksförändrar man ett mönster på ett äldre plagg? Annika Larsson går igenom grundläggande kunskaper den 11 och 12 mars i i Uppsala.

Läs mer om kursen
Barnlek 2023 i Lerum

Barnlek 2023 i Lerum

12-15 juli 2023 går Nordens största folkdansstämma för barn och ungdomar, BARNLEK, av stapeln i Lerum, Sverige.

Du som är 8-16 år är välkommen tillsammans med din ledare, förälder eller annan vuxen. Här hittar du information och beskrivningar av svenska uppvisningsprogrammet till BARNLEK 2023.

Läs mer om BARNLEK 2023

Nordring 2023

Nordring är en inspirationskurs och kulturutbyte för ungdomar i åldern 18-25 år. Kursen riktar sig till dig som vill fördjupa dig i våra nordiska folkdans- och folkmusiktraditioner tillsammans med jämnåriga, dela med dig av dina svenska erfarenheter och samtidigt få lära dig mer om våra nordiska grannländers traditioner. Tillsammans med deltagarna från de olika länderna kommer du att skapa mysiga sångstunder, roliga danskvällar, uppleva Bornholms fantastiska natur och träna dina språkkunskaper. Missa inte!

Läs mer om NORDRING 2023

Följ oss!

På sociala medier finns Svenska Folkdansringen med och inspirerar med inlägg, bilder och filmer.

Instagram logotyp   Logotyp Facebook   Youtube logotyp

Läs mer om hur du kan följa oss!