Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Välj en sida

Hem » På gång

På gång

Midsommarfirande – var du än är!

Som vi längtar efter att fira midsommar! I år bjuder Svenska Folkdansringen i samarbete med Kulturens in alla till ett gemensamt firande med hjälp av två filmer.

Folkdansringen kommer att bjuda på midsommarstämning, glädje, sånglekar, dans, musik, dräkter, samtal om midsommar och dess traditioner.

Filmpremiären är den 24 juni kl. 18.00, dagen innan midsommarafton, på Folkdansringens YouTubekanal, webbsida, Facebooksida samt på firamidsommar.se.

Filmen nedan är Folkdansringens föreningars uppvisningar blandat med trevliga samtal kring midsommar. Perfekt att sitta och titta på i samband med en fika eller varför inte ta en svängom.

Filmen nedan innehåller danslekar – så ta tag i barn, barnbarn, familjen, grannen och dansa tillsammans eller själv.

Oavsett om du firar med bara dina närmaste i trädgården hemma, på gården utanför ditt hus eller hemma i vardagsrummet – vill vi att du ska kunna slå på filmerna och dansa med, eller se, lyssna och njuta av härlig musik och känna den där speciella midsommarstämningen.

Bilder Svenska Folkdansringen har använt i samband med Midsommarprojekt 2021 finns längst ner på sidan. Där finns även ett pressmeddelande som har skickats ut.

En midsommarstångssdröm

Datum och tid: 22 juni kl 12.00-13.00, samtalet ligger kvar på Kulturens Facebooksida så att du kan titta på det i efteråt.
Plats: Kulturens Facebooksida

Medverkande: Jonas Ringdahl, Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth

Midsommarstången är ett av midsommarens mest välkända inslag. Men vad symboliserar den egentligen – sommaren, svenskheten, fruktbarheten eller något helt annat? I ett samtal mellan Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth får vi höra om midsommarstångens och midsommarens traditioner och historia, symboler och lokala variationer. Hur har det varit och hur är det nu? Samtalet leds av Jonas Ringdahl från Svenska Folkdansringen.
Läs mer på Kulturens hemsida

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT TITTA
Ingen föranmälan krävs.
Se utsändningen via denna länk: https://www.facebook.com/Kulturensbildningsverksamhet

Trevlig midsommar!

Pressmeddelande 2021-06

Midsommarstången, bild från pixabay.com
Dansare från Folkdansgillet Nerkia, fotograf Hans-Arne Hagsten

Digital Hattfest 25 april 2021

Vi bjuder in dig till en digital hattfest med dans, rörelse, quiz och pyssel. Festen är för att vi vill fira att Svenska Folkdansringen har fyllt 100 år förra året. Temat för kvällen är huvudbonader. Så leta fram den mysigaste, roligaste eller kanske konstigaste huvudbonad du kan hitta så ses vi via ZOOM.

Ungefärligt tidsschema:
17.30 Vi öppnar upp för uppkoppling till Zoom.
18:00 Välkomna till vår fest.
19.00 Fikapaus
20.00 Tack för ikväll.

Vad kommer att hända under kvällen?
• Ni alla kommer få möjlighet att presentera er och visa upp era huvudbonader.
• Vi kommer att dansa och röra på oss.
• Det blir quiz via Kahoot och kanske någon mer utmaning.
• Ni kommer få möjlighet att prata mer varandra i smågrupper.
• Vi introducerar ett pyssel som ni kommer att få instruktioner till efter anmälan.

Detta behöver du för att delta:

LÄS MER

Ny Dansledarutbildning

Nu är det väl ändå dags!

Vi i Svenska Folkdansringens Barn- och ungdomssektion tillsammans med Dans- och musiksektionen startar en helt ny Dansledarutbildning.

Utbildningen är uppdelad in fyra olika block, där varje block har olika teman och olika instruktörer. De fyra blocken är oberoende av varandra och vänder sig till dig som vill bli, är ny ledare eller bara vill fördjupa din ledarkompetens.

Vår förhoppning är att kunna starta upp utbildningen med block 1 redan i november 2021. Vi bjuder nu in alla intresserade till två kostnadsfria digitala träffar som en start redan nu i vår.

Första träffen blir den 24/3 kl. 19.00-21.00. Vi informerar och berättar om den nya dansledarutbildningen. Ni får också möjligheter till att ställa frågor. Anmälan görs senast 17/3 via denna länk.

Andra träffen blir den 18/4 kl. 16.00 – 19.00. Detta blir mer av ett smakprov på innehållet i de första två blocken. Våra fantastiska instruktörer Stig och Helen Eriksson och Mats Nilsson och Staffan Folestad kommer att presentera sina delar lite djupare. Anmälan görs senast 11/4 via denna länk.

Kursansvarig: ylva.ewaldz@folkdansringen.se

Stipendiatutbildning – vem är framtiden?

Vart är vår organisation på väg? Nu får ni i distrikt och föreningar leta reda på och uppmuntra de ungdomar som kan och vill vara med och påverka Folkdansringen i en framtid. Under utbildningen tittar ungdomarna på hur Folkdansringen fungerar idag och diskuterar hur vår organisation ska fungera i framtiden. De får också möjlighet att träffa nya vänner, dansa/spela och fundera på hur det går att påverka vår organisation.

LÄS MER

Grundkurs i medlemsregistret dans.se

Hur fungerar medlemsregistret dans.se som Folkdansringen använder?

Välkommen till en kurs för dig som har hand om medlemsregistreringen i din förening.

Kursen riktar sig både till dig som nybörjare och till dig som behöver fräscha upp dina kunskaper inför årets medlemsregistreringar.

Vi går tillsammans igenom grundläggande funktioner i medlemsregistret genom att kursledaren visar de olika momenten på delad skärm.

Du som deltagare kommer inte kunna prova själv samtidigt som kursen eftersom du behöver din skärm för att kunna se genomgången, men utrymme för frågor kommer givetvis att finnas.

Kursen ges vid åtta olika tillfällen så att du ska kunna välja en dag och tid som passar.

LÄS MER

Dans-forum 6 februari 2021

Barn- och ungdomssektionen erbjuder ett digitalt möte med många olika inslag. Nu behöver vi fundera framåt. Hur gör vi i våra grupper idag, hur sätter vi igång igen och hur skall vi kunna träffas under våren.

Dansinspiration. Ta med en dans/rörelse/lek eller metod som du använder i din verksamhet. Visa gärna med bild eller film.

Fika. Vi ordnar det digitala rummet och du tar med det du vill äta och dricka.

Kahoot. Ett roligt frågespel om folkdans.

Diskussionsfrågor. Kan vi ordna digitala träffar för barn och ungdomar under våren? Hur gör vi för att starta igen? Vilka utbildningsbehov finns för ledare? För barn och ungdomar?

LÄS MER

Digital mötesplats Folkdansringen, start 2 februari 2021

Välkommen till en digital mötesplats där ni som deltagare bestämmer träffarnas innehåll! 

Få kontakt med andra folkdansare i hela Sverige och få möjlighet att bolla idéer, spåna på samarbeten, utvecklingsområden och projekt eller prata om hur vi ska göra för att utöva vår verksamhet under våren, hur vi ska komma igång igen när det är möjligt – alla teman, ämnen och inriktningar knutna till vår verksamhet är möjliga! 

På första träffen får alla presentera sig själva och då väljer vi tillsammans tema för de resterande fyra träffarna. 

LÄS MER

Hur Coronapandemin påverkar dig och Svenska Folkdansringen

2020-08-27
Vi kan tyvärr konstatera att påverkan på verksamheten är fortsatt stor. Såhär i slutet av augusti brukar många föreningar starta upp verksamheten för hösten men det ser på de flesta håll annorlunda ut i år. Behovet av att hålla avstånd gör det svårt att ha den vanliga dansverksamheten igång.

Kreativiteten är på många håll stor och det är glädjande att se hur verksamheten ställer om till andra aktiviteter som går att genomföra.

Det är viktigt att försöka behålla gemenskapen i föreningarna men det måste fortsatt ske på ett sätt så att vi alla följer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheters råd och regler.

För riksorganisationen innebär det bland annat att beslut tagits om:

Läs mer

En midsommar utan folkdans

Pressmeddelande 18 juni 2020

Midsommarfirandet blir för de flesta annorlunda i år. Det traditionella firandet anordnat av ortens olika arrangörer ställs i de flesta fall in som en följd av den pågående coronapandemin. Landets folkdanslag som ofta är ett självskrivet inslag i firandet med sina uppvisningar och lekledning vid dansen kring midsommarstången förlorar därmed en väsentlig del av sina intäkter och riskerar att hamna i en ekonomisk kris.

– För merparten av medlemmarna i våra folkdanslag är midsommarfirandet en av årets höjdpunkter. Ett vanligt år dansas och spelas det vid åtskilliga tusen tillfällen före, under och strax efter midsommar. Det är lite av en examenstid och dags att visa upp den tradition av dans och musik som förvaltas av våra föreningar för en bredare publik, säger Hans Hjelm, ordförande i Svenska Folkdansringen.

Läs mer

Folkdansringens rekommendationer kring coronaviruset

2020-03-25
Svenska Folkdansringens riksstämma flyttas fram

Läs mer om nya datum, ny anmälan, stämmohandlingar m.m. här.

2020-03-16
Tänk på risken för spridning av coronaviruset

Till: föreningar, distrikt, anställda och valda riksfunktionärer inom Svenska Folkdansringen

Riksstyrelsen har ikväll (2020-03-16) haft telefonmöte med anledning av coronavirusets spridning. Vi kan konstatera att många föreningar och distrikt redan vidtagit åtgärder för att, med omtanke om varandra, försöka bidra till att begränsa spridningen.

Svenska Folkdansringen hänvisar främst till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men med tanke på att det bland våra medlemmar finns personer som tillhör riskgrupper och därför löper större risk för allvarliga komplikationer om de blir smittade, finns det anledning att vara extra restriktiv med alla slags fysiska möten.

Läs mer

Svenska Folkdansringen

100 år  1920-2020

Mer information klicka här