Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Välj en sida

Hem » På gång

På gång

En midsommar utan folkdans

Pressmeddelande 18 juni 2020

Midsommarfirandet blir för de flesta annorlunda i år. Det traditionella firandet anordnat av ortens olika arrangörer ställs i de flesta fall in som en följd av den pågående coronapandemin. Landets folkdanslag som ofta är ett självskrivet inslag i firandet med sina uppvisningar och lekledning vid dansen kring midsommarstången förlorar därmed en väsentlig del av sina intäkter och riskerar att hamna i en ekonomisk kris.

– För merparten av medlemmarna i våra folkdanslag är midsommarfirandet en av årets höjdpunkter. Ett vanligt år dansas och spelas det vid åtskilliga tusen tillfällen före, under och strax efter midsommar. Det är lite av en examenstid och dags att visa upp den tradition av dans och musik som förvaltas av våra föreningar för en bredare publik, säger Hans Hjelm, ordförande i Svenska Folkdansringen.

Läs mer

17/10 – Folkdansrörelsens Gröna boken-danser – Stockholm

Dans- och musiksektionen bjuder in till en dagkurs om Folkdansrörelsens Gröna boken danser, lördag 17 oktober. Kursen är ett samarbete med Folkdansringen Stockholm.

Under kursen diskuterar vi olika syn på folkdans/folklig dans inom folkdansrörelsen och 1970-talets och dagens nyfolkliga rörelse. Vad är folklig danstradition, och hur förhåller sig folkdansrörelsens tradition till den?

Givetvis dansar vi också, bl.a. Fryksdalspolska, Fyrmannadans, Schottis i turer, Snurrebocken, Västgötapolska, Östgötapolska, kanske Daldans.

Anmäl dig senast 14 september. Tryck på läs mer för mer information och hur du anmäler dig!

Läs mer

Folkdansringens rekommendationer kring coronaviruset

2020-03-25
Svenska Folkdansringens riksstämma flyttas fram

Läs mer om nya datum, ny anmälan, stämmohandlingar m.m. här.

2020-03-16
Tänk på risken för spridning av coronaviruset

Till: föreningar, distrikt, anställda och valda riksfunktionärer inom Svenska Folkdansringen

Riksstyrelsen har ikväll (2020-03-16) haft telefonmöte med anledning av coronavirusets spridning. Vi kan konstatera att många föreningar och distrikt redan vidtagit åtgärder för att, med omtanke om varandra, försöka bidra till att begränsa spridningen.

Svenska Folkdansringen hänvisar främst till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men med tanke på att det bland våra medlemmar finns personer som tillhör riskgrupper och därför löper större risk för allvarliga komplikationer om de blir smittade, finns det anledning att vara extra restriktiv med alla slags fysiska möten.

Läs mer

Svenska Folkdansringens riksstämma 2020 flyttas fram

Svenska Folkdansringens riksstyrelse tillsammans med värddistriktet Folkdansringen i Örebro län hälsar dig välkommen till Örebro den 12-13 september 2020. Vi ser framemot en intressant stämma med givande diskussioner om framtidens organisation.

All information om riksstämman hittar du här.

FRAMFLYTTAT: BARNLEK 2020

På grund av pågående Coronapandemi flyttas BARNLEK 2020, den största folkdansstämman i Norden för barn och ungdomar, fram till 2023.

Anledningen till att den flyttas tre år fram i tiden är att det nästa år och året därpå arrangeras andra nordiska stämmor. Läs mer på webbsidan: https://barnlek2020.se

FRAMFLYTTAT – Zornmärkesuppspelning 2020

Zornmärkesuppspelningen 2020 skjuts fram

Vi måste tyvärr meddela att Zornmärkesuppspelningen i Östersund inte kan genomföras i sommar.

Orsaken är den pågående Coronapandemin. Samtidigt råder det en stor tveksamhet till att Folkhälsomyndigheten/Regeringen i god tid innan uppspelningen skulle släppa på de restriktioner som gäller nu.

Ett tungt beslut, men enligt en enig Zornmärkesnämnd, nödvändigt beslut.

Vi planerar nu för att genomföra Zornmärkesuppspelningen i Östersund den 2 – 7 augusti 2021.

Har du frågor sänd dem gärna till zorn@folkdansringen.se eller kontakta Zornmärkesnämndens ordförande Ulf H Svensson 070-3300138.

Svenska Folkdansringen

100 år  1920-2020

Mer information klicka här