Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Välj en sida

Hem » På gång

På gång

Dansledarutbildning – block 3

Dans & musik och Barn- & ungdomssektionen i samarbete med Folkungagillet erbjuder Folkdansringens dansledarutbildning – block 3

Innehåll  
Teori och praktik inom följande områden;

  • Historia: Var kommer danserna ifrån?
  • Hur instruerar man en uppställningsdans respektive pardans? 
  • Grundkunskaper med olika steg samt tolkning av dansbeskrivning.
  • Metodik och ledarskap/gruppsykologi.
  • Hur fungerar metodiken på nya resp vana dansare? 

Kursledare Helen och Stig Eriksson

Läs mer

Drömmen om en gammaldags jul

Välkommen till det spännande seminariet

Hur firade mormor jul? Hur ser din drömjul ut och var allt bättre förr?
Med utgångspunkt i Elsa Beskows, Carl Larssons, Jenny Nyströms m. fl. jular så kommer kulturhistorikern Håkan Liby att berätta om deras jular varvat med fakta om dåtidens verklighet.

Läs mer

FILM-hjälp sökes!

Du som är barn och ungdomsledare eller med i vuxendans i Svenska Folkdansringen – var med och bidra till årets adventskalender med dansinspiration.

Gör så här:

  1. Välj en dans som finns tryckt i en dansbeskrivning.
  2. Välj en låt att dansa till som finns på Spotify https://www.spotify.com/se.
  3. Träna.
  4. Filma och dela filmen med oss i Bu-sektioner.
  5. Dela också dansbeskrivning och musik med oss.

Filmerna ska vara inskickade till Bu-sektionen senast måndag 1 november 2021. De kommer användas till den digitala adventskalendern som ska publiceras på Folkdansringens sociala medier och youtube.

Hör av er till oss på bu@folkdansringen.se när er film är klar så kommer instruktioner om hur och vart filmen ska skickas.

Midsommarfirande – var du än är!

Som vi längtar efter att fira midsommar! I år bjuder Svenska Folkdansringen i samarbete med Kulturens in alla till ett gemensamt firande med hjälp av två filmer.

Folkdansringen kommer att bjuda på midsommarstämning, glädje, sånglekar, dans, musik, dräkter, samtal om midsommar och dess traditioner.

Filmpremiären är den 24 juni kl. 18.00, dagen innan midsommarafton, på Folkdansringens YouTubekanal, webbsida, Facebooksida samt på firamidsommar.se.

Filmen nedan är Folkdansringens föreningars uppvisningar blandat med trevliga samtal kring midsommar. Perfekt att sitta och titta på i samband med en fika eller varför inte ta en svängom.

Filmen nedan innehåller danslekar – så ta tag i barn, barnbarn, familjen, grannen och dansa tillsammans eller själv.

Oavsett om du firar med bara dina närmaste i trädgården hemma, på gården utanför ditt hus eller hemma i vardagsrummet – vill vi att du ska kunna slå på filmerna och dansa med, eller se, lyssna och njuta av härlig musik och känna den där speciella midsommarstämningen.

Bilder Svenska Folkdansringen har använt i samband med Midsommarprojekt 2021 finns längst ner på sidan. Där finns även ett pressmeddelande som har skickats ut.

En midsommarstångssdröm

Datum och tid: 22 juni kl 12.00-13.00, samtalet ligger kvar på Kulturens Facebooksida så att du kan titta på det i efteråt.
Plats: Kulturens Facebooksida

Medverkande: Jonas Ringdahl, Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth

Midsommarstången är ett av midsommarens mest välkända inslag. Men vad symboliserar den egentligen – sommaren, svenskheten, fruktbarheten eller något helt annat? I ett samtal mellan Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth får vi höra om midsommarstångens och midsommarens traditioner och historia, symboler och lokala variationer. Hur har det varit och hur är det nu? Samtalet leds av Jonas Ringdahl från Svenska Folkdansringen.
Läs mer på Kulturens hemsida

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT TITTA
Ingen föranmälan krävs.
Se utsändningen via denna länk: https://www.facebook.com/Kulturensbildningsverksamhet

Trevlig midsommar!

Pressmeddelande 2021-06

Midsommarstången, bild från pixabay.com
Dansare från Folkdansgillet Nerkia, fotograf Hans-Arne Hagsten

Hur Coronapandemin påverkar dig och Svenska Folkdansringen

2020-08-27
Vi kan tyvärr konstatera att påverkan på verksamheten är fortsatt stor. Såhär i slutet av augusti brukar många föreningar starta upp verksamheten för hösten men det ser på de flesta håll annorlunda ut i år. Behovet av att hålla avstånd gör det svårt att ha den vanliga dansverksamheten igång.

Kreativiteten är på många håll stor och det är glädjande att se hur verksamheten ställer om till andra aktiviteter som går att genomföra.

Det är viktigt att försöka behålla gemenskapen i föreningarna men det måste fortsatt ske på ett sätt så att vi alla följer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheters råd och regler.

För riksorganisationen innebär det bland annat att beslut tagits om:

Läs mer

Folkdansringens rekommendationer kring coronaviruset

2020-03-25
Svenska Folkdansringens riksstämma flyttas fram

Läs mer om nya datum, ny anmälan, stämmohandlingar m.m. här.

2020-03-16
Tänk på risken för spridning av coronaviruset

Till: föreningar, distrikt, anställda och valda riksfunktionärer inom Svenska Folkdansringen

Riksstyrelsen har ikväll (2020-03-16) haft telefonmöte med anledning av coronavirusets spridning. Vi kan konstatera att många föreningar och distrikt redan vidtagit åtgärder för att, med omtanke om varandra, försöka bidra till att begränsa spridningen.

Svenska Folkdansringen hänvisar främst till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men med tanke på att det bland våra medlemmar finns personer som tillhör riskgrupper och därför löper större risk för allvarliga komplikationer om de blir smittade, finns det anledning att vara extra restriktiv med alla slags fysiska möten.

Läs mer

FRAMFLYTTAT: BARNLEK 2020

På grund av pågående Coronapandemi flyttas BARNLEK 2020, den största folkdansstämman i Norden för barn och ungdomar, fram till 2023.

Anledningen till att den flyttas tre år fram i tiden är att det nästa år och året därpå arrangeras andra nordiska stämmor. Läs mer på webbsidan: https://barnlek2020.se

Svenska Folkdansringen

100 år  1920-2020

Mer information klicka här