Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hem » På gång

Randiga kjolar och förkläden i rotation

På gång

Webbinarium Påsöm, 20 mars

”Det som har varit viktigt för mig gällande påsöm är att inte bara brodera blommor, utan att också förstå hur, varför och vad ur ett kulturhistoriskt perspektiv och att jag förvaltar det vidare. Det gör att kvinnorna finns levande inuti mig hela tiden. Jag berättar deras historia, deras förutsättningar och jag försöker i största möjliga mån att tillämpa det.”

Hon var en av föreläsarna på Nordiskt Dräktseminarium på Island i höstas, har mästarbrev i broderi, varit verksam intendent och antikvarie vid museer och har en bakgrund som textil hemslöjdskonsulent.

Anna-Karin Jobs Arnberg berättar om det folkliga broderiet ”Påsöm”, ett frodigt och färgrikt broderi i ull som kännetecknas av blommor och bladslingor.

Mer info och anmälan

Tema Tretakt, 13-14 april

Välkommen till en helg i tretaktens tecken!
På lördagen bjuds du på Slängpolskans utveckling tillsammans med Christina Frohm och Bert Persson. Under söndagen blir det skånska tretaktsdanser med Annika och Mats Emanuelsson.
Du kan välja mellan att vara med på båda kurserna eller någon av dagarna. På lördag kväll blir det samkväm med lättare förtäring.

Läs mer om Tema Tretakt

Temakurs ”Klädd i Dalarna”, 4-5 maj

Ett seminarium om folklig dräktkultur i Dalarna

Föreläsningar och visningar kring temat Dalarnas folkliga dräktkultur med utställningen Klädd i Dalarna i centrum. Dalarnas dräktområden, dräktskicket i Nås, museets sockendräktsfilmer, stickning i Dalarna, dräkten i dalmåleriet, folklig modedräkt i Dalarna, folklig dräkt och uniform.

Lördag 4 maj kl 10-17, söndag 5 maj kl 10-16 på Dalarnas museum, Falun.

Läs mer om Klädd i Dalarna

Gammaldansweekend i Malung, 9-12 maj

Kom och dansa i Malung under Kristihimmelsfärdshelgen! Nytt samarbete med Dansbandsveckan erbjuder folkdans, polskor och engelskor på kurs. Gammaldans varje kväll!

9-12 maj anordnar Dansbandsveckan en gammaldansweekend i samarbete med Svenska Folkdansringen och Danssköldarna P-A och Marie Sköld. Det blir både danskurser och dans till härlig livemusik på Orrskogen. Missa inte det!

Program och biljetter

Ungdomsläger, 24-26 maj 2024

För dig som är mellan 13-26 år och anmäld till nordiskt sommarläger och NORDLEK 2024 bjuder Svenska Folkdansringens Barn- och Ungdomssektion in till en förträff.

Under helgen kommer vi att dansa och lära känna varandra, träna på samdanserna till NORDLEK 2024, och få reda på vilka kurser alla har anmält sig till. Vi kommer även delta på Slottsskogsstämman.

Läs mer om Ungdomslägret

Zornmärkesuppspelningarna 2024

Den centrala uppspelningen för Zornmärke hålls i Umeå 15-19 juli 2024, med riksspelmansstämma och utdelning av utmärkelser i Burträsk lördag den 20 juli.

Anmälan till årets Zornmärkesuppspelningar har nu öppnat och sker via denna länk. Sista anmälningsdag är 30 april.

Läs mer

NORDLEK 2024

Den 16-21 juli hålls NORDLEK 2024 i Arendal, Norge. All information om folkdansstämman hittar du på NORDLEK 2024 webbplats.

Klicka nedan så hittar du dansbeskrivningar och noter till det svenska programmet och information om var du hittar beskrivningar till de nordiska samdanser.

Dansbeskrivningar och noter

Riksforum 2024, 20-22 september

Boka in den 20-22 september redan nu! Då blir det dans, musik, workshops, slöjd och mer.

Årets Riksforum hålls i Malmö i samarbete med Folkdansringen Skåne-Blekinge.

Mer information kommer att läggas upp här kontinuerligt.
Anmälan kommer att öppnas i april.

PROGRAM Riksforum 2024

Följ oss!

På sociala medier finns Svenska Folkdansringen med och inspirerar med inlägg, bilder och filmer.

Instagram logotyp   Logotyp Facebook   Youtube logotyp

Läs mer om hur du kan följa oss!