Ljusstöpningen 2016

I lördags för en vecka sedan hade vi vår traditionella ljusstöpning. Sedan ett par år tillbaka så har vi den ju i början på året istället för slutet av året. I slutet av året händer det så mycket annat, så det är rätt skönt att kunna fördela vårt arbete på det här sättet. Och traditioner ska ju utvecklas, inte sant?

Under dagen stöpte vi 288 ljus, som kommer att finnas som priser i våra lotterier under året. Vi höll till i vår föreningslokal i Gråmanstorp och i ett utrymme strax utanför vår lokal. Även detta är nytt sedan ett par år tillbaka, men har visat sig fungera riktigt smidigt! Det här utrymmet lämpar sig bra till stöpningen eftersom vi har mer plats att röra oss på kring stöpkärlet och kring de hängande ljusen. På så sätt kan vi numera vara flera som går runt och doppar i ett. Förr kunde vi bara vara två åt gången som stöpte.

Här nedan har vi några bilder från dagen.

IMG_20160206_094718

Innan stöpningen kan komma igång är det en del förberedelser som måste ordnas. Allt golv måste täckas så det inte blir fläckar, och reglar att hänga upp ljusen på måste monteras upp.

IMG_20160206_102205

Under tiden som de andra förbereder med att mäta upp vekar och montera upp reglar har vår ljusstöpningsexpert börjat smälta ljusmassan.

IMG_20160206_102239

Såhär ser vårt stöpkärl ut innan vi klätt in det. Kärlet är specialtillverkat åt föreningen, och för att underlätta med att hålla en jämn temperatur i kärlet har ett extra kärl med vatten utanför själva stöpkärlet.

IMG_20160206_113945

Första doppet görs extra länge, så att vekarna dränks in ordentligt i ljusmassa.

IMG_20160206_114023

Första doppet rinner det också alltid lite extra mycket från vekarna, så man får se till att hålla kvar en stund efteråt

Nu har ljusen börjat bli tjocka, och snart ska muttrarna som tynger ner ljusen klippas bort.

Nu har ljusen börjat bli tjocka, och snart ska muttrarna som tynger ner ljusen klippas bort.

IMG_20160206_133746

Eftersom det tar en stund att stöpa så behövs också matpaus. Vi blev ordentligt utfodrade på riktigt skånskt vis: go mad, mye mad o mad i rättan tid!

Periodvis under dagen kan det bli lite hektiskt vid spisen. Ju tjockare ljusen blir, desto kvickare behövs det påfyllning i stöpkärlet. Och när muttrarna klippts av ska ljusmassan som omsluter dem smältas bort, så att muttrarna är klara att använda igen till nästa års ljusstöpning.

Periodvis under dagen kan det bli lite hektiskt vid spisen. Ju tjockare ljusen blir, desto kvickare behövs det påfyllning i stöpkärlet. Och när muttrarna klippts av ska ljusmassan som omsluter dem smältas bort, så att muttrarna är klara att använda igen till nästa års ljusstöpning.

 

spacer

Leave a reply

två × 5 =