På Hovrättsparkens gräsmatta satt familjer med kaffekorg och njöt av solen eller var med i sånglekarna.
Den 8 september 2013 blev det allmogemarknad i Jönköping igen. Vädret var strålande, Hovrättstorgets marknadsstånd var minst sagt välbesökta, det doftade av kanderade äpplen, brända mandlar, stekt strömming och grillad korv.
Den 8 september 2013 blev det allmogemarknad i Jönköping igen. Vädret var strålande, Hovrättstorgets marknadsstånd var minst sagt välbesökta, det doftade av kanderade äpplen, brända mandlar, stekt strömming och grillad korv.
På Hovrättsparkens gräsmatta satt familjer med kaffekorg och njöt av solen eller var med i sånglekarna.
På gatorna runt omkring visades hantverk av de mest skilda slag.
Hästar med vagn, ryttare, militärer och ordningsvakter modell 1850 rörde sig runt torget där man kunde åka
handdragen karusell eller delta i vägskälsdans eller bli åskådare till både slagsmål och andra uppgörelser.
Folkdansringen Småland-Öland representerades av dansare och musiker från Huskvarna Folkdanslag och Norrahammars Folkdansgille, understödda av Tenhults kultisgäng.
Ett stort tack till er alla som i tidsenliga kläder dansade för och med publiken hela fem gånger under dagen i vägskälet och i parken!
Mera bilder från marknadsdagen finns i Fotoalbum.
Smålandsnytt hade ett kort inslag på söndagkvällen och Jönköpingsposten rapporterade också.
Vi ser fram emot allmogemarknaden 2014!
Folkdansringen Småland-Öland genom
Elisabet Johansson som var en av besökarna och som fotograferade.
Folkdansringen Småland-Öland firade sitt 90-årsjubileum i Huskvarna, den 6 oktober 2012, med inledande besök på Huskvarna Fabriksmuseum och en skulpturvandring i de centrala delarna av staden med Hasse Ericsson som guid.
Skulpturvandring med Hasse Ericsson.
Sven och Agneta.
Karl-Erik Gibbons, Mary Bjerstedt och Heléne Ingvarsdotter bistår vid sången.
Mary Bjerstedt, Nybro, skrev en visa till 90-årsjubileet för Folkdansringen Småland-Öland.
Texten finns att hämta här.
Förklaringar till texten: I Tranås bildades 1922 Småland-Östergötlands bygdegille som 1928 delades i två distrikt: de nuvarande Östergötlands-Holavedens Folkdansring och Folkdansringen Smålan-Öland. Lubbe är smeknamnet på Gunilla Vidstige, en gång mycket aktiv i folkdräktsammanhang.
Huskvarna Folkdanslag var värd för jubileet och presenterade sig, sin föreningslokal och sin verksamhet i ett bildspel under
kvällen som avslutades med dans till en jubileumsorkester sammansatt av folkmusiker från stora delar av södra Sverige.
Elisabet Johansson
Den 15 oktober 1922 bildades Småland-Östergötlands Hembygdsring som tredje distrikt av Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur. Mellan raderna i följande artikel kan man utläsa, att det redan då fanns gott om föreningar i norra Småland med folkdans som verksamhetsgren. Distriktet tycks ha fått en god start, som framgår av följande minnesbilder, nedtecknade av dess förste ordförande, Elis Kågén, Tranås.
I samband med en utställning i Nässjö sommaren 1922 anordnades en hembygdens dag under medverkan av ett 100-tal folkdansare och spelmän från norra Småland. Vid detta tillfälle föreslog Tranås hembygdsgilles ordförande, Elis Kågén, att man skulle försöka bilda ett distrikt av Svenska Ungdomsringen, omfattande Småland och Östergötland.
ETT NYTT DISTRIKT BILDAS
Vid ett sammanträde i Tranås den 15 oktober 1922, då fjorton föreningar var representerade från de båda landskapen, beslöts att bilda ett distrikt av Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur. Namnet på den nya sammanslutningen blev Småland-Östergötlands hembygdsring, och styrelsens verkställande utskott förlades till Tranås med Elis Kågén som ordförande.
Den nybildade Hembygdsringens första offentliga festlighet anordnades söndagen den 15 oktober 1922 i Tranås tennishall. Många medlemmar i den nybildade Hembygdsringen samt Tranås hembygdsgilles folkdanslag och folkvisekör svarade för programmet, som mottogs av den fulltaliga publiken med stort bifall.
Utdrag ur jubileumsskriften MED SMÅLAND I TIDEN 1922 - 1982