Hembygdsgillet Skanör-Falsterbo firade under året sitt 30-års jubileum och det manifesterades bl a genom många, både små och storartade engagemang.
I tidig vår dansade folkdansare på en 50-årsfest i Vellinge och redan den 15 april var det sedan dags för Föreningarnas dag på Bäckatorget, med deltagande av dansare från alla grupperna.
Lagom till firandet av 30-årsjubileet fick Hembygdsgillet sin egen sångbok. Arbetet med detta lilla sånghäfte samordnades av Jean W. och illustrerades förtjänstfullt av Maj-Lis Löwgren och Margareta Boberg.
Det har arrangerats schottislopp tidigare i Skanör, men nu beslöt Gillet att göra ett nytt försök att aktivera dansare, egna och från andra folkdanslag. Det stora antalet dansare uteblev, men de som kom hade en trevlig dag med dans från Stadsparken via Stadspumpen upp till Bäckatorget. Här utdelades medaljer och diplom till alla deltagare.
Den stora internationella händelsen i år var naturligtvis invigningen av Öresundsbron. Den 10 juni deltog vi i den s.k. Brodansen, ett arrangemang på både gator och torg i Malmö. Gruppen dansade bl a på Lilla Torg och på S. Förstadsgatan. Dagen därpå var det dags för det stora kraftprovet - långdans över Öresundsbron. Tanken var att man skulle slå världsrekord i LÅNG-dans genom att bilda en danskedja från svenska fastlandet över Öresundsbron till Danmark. Av flera olika, mest tekniska, skäl lyckades det inte, men kedjan var lång och aldrig har vi sett så många folkdansklädda människor från hela landet i Malmö på en gång. Efter dansförsöket promenerade de flesta av oss över bron till danska sidan och tillbaka igen. Jodå, några fick skoskav.
Gillet genomförde sedan de årliga kulturaktiviteterna genom dans vid Mathildenborg, genomförandet av alla Midsommaraktiviteterna inklusive Mölledagen samt Skördegillet på Andreas Lundbergagården.
Årets verkliga utmaning var resan till Almuñecar i Spanien. Genom Ewy och Gert Mårtenssons årliga förbindelse med denna ort fick vi en inbjudan av borgmästaren att komma dit. Här skulle vi genom att dansa några uppvisningar försöka förgylla tillvaron både för den spanska befolkningen, men ändå mest för de skandinaviska vinterboende. Allt på resan fungerade utmärkt, vilket allra bäst framgår av Marianne-Kittel Mårtenssons utförliga reseskildring, som även publicerades i tidningen Pilavisan.