Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Välj en sida

Hem » Vår verksamhet » Lokal verksamhet – dans

Lokal verksamhet – Dans

I Svenska Folkdansringens föreningar älskar vi att dansa det som brukar benämnas folkdans. Ibland förekommer även andra benämningar som till exempel gillesdans, bygdedans eller gammaldans. Det innebär också att föreningar kan ha lite olika namn såsom folkdanslag, folkdansgille, hembygdsgille och så vidare. Gemensamt för de olika föreningarna är intresset för dans, musik och kultur som har funnits genom historiens olika skiftningar.

För att få kontakt med en förening i din närhet sök på sidan Förening och distrikt eller kontakta Svenska Folkdansringens rikskansli.

När du kommer till en förening för att dansa eller spela så kommer du att träffa en eller flera dansledare. Det kan variera om det är levande musik eller om man dansar till inspelad musik, men dansledaren instruerar olika danser som under kvällen övas in.

I många föreningar förekommer även sång, sånglekar och lekar. Ibland tränas rytmik, dansteknik eller samdansförmåga för att utveckla individernas eller gruppens känsla för att dansen ska vara rolig och njutbar. Ibland tränas danser från vissa delar av Sverige, från vissa historiska perioder eller danser från andra länder. I en del föreningar förekommer det utbyten med folkdanslag i andra delar av världen.

Många föreningar vill gärna visa upp danser som dansats under året och det finns en tradition i att göra det på till exempel midsommar. Vad vore väl en midsommarfest utan en folkdansuppvisning med traditionella danser? Det är inget tvång att medverka vid uppvisningar men om man tycker det är roligt och är intresserad så kan man passa på att prova.

När någon förening är engagerad i en uppvisning eller föreställning är det vanligt att vi dansar med folkdräkt. Däremot dansar vi i huvudsak alltid i kläder som är gjorda för att röra sig och svettas i.

Förutom att det är fantastiskt roligt att dansa så visar forskningen på flera stora fördelar med just dans; det är bra för våra hjärnor, våra kroppar och vårt välbefinnande.

Utöver dansen är den sociala samvaron viktig, den är kittet i våra föreningar.

 

 

Svenska Folkdansringen

100 år  1920-2020

Mer information klicka här