Medlemsrabatt på vårt förlag

Forlaget 300
Som medlem i Svenska Folkdansringen har du medlemsrabatt på varorna i vårt förlag!

Beställ dansbeskrivningar, noter och musik. Fullständig förlagsförteckning och hur du beställer här.

Välkommen med din beställning!

Spara

Hyr rum i Stockholm

Folkdansringens Hus
Är du medlem i Svenska Folkdansringen kan du övernatta i Folkdansringens Hus på Stora Essingen i Stockholm. Priser och hur du bokar här.

Spara

Resor 2018

Distrikt och övriga deltagare
Bokar och betalar sina resor själva.

Riksfunktionär och stipendiater
Bokar sina resor själva och skickar in en reseräkning till Folkdansringens kansli. Reseräkningsblankett

 

Dans- och spelstuga

Fredag den 18 maj kl 19-23 bjuder Folkdansringen Medelpad in till Dans- och spelstuga

Där kan ni dansa, spela eller bara träffas och prata med varandra. Ta med instrument och/eller dansskor. Fikaförsäljning finns. Entré gratis.

Stugan kommer att vara på nedre plan på Stadshuset baksida.

Varmt välkomna alla dans och spelsugna!

Ombudsfördelning

Vid Svenska Folkdansringens riksstämman representeras Folkdansringens 22 distrikt av 61 ombud. Här nedan kan ni se fördelningen av antal ombud per distrikt vid riksstämman 2018.

Distrikt
Antal ombud
01
Folkdansringen Stockholm
4
03
Folkdansringen i Uppland
3
04
Sörmländska Folkdansringen
2
05
Östergötland-Holavedens Folkdansring
3
06
Folkdansringen Småland-Öland
3
09
Gotländska Folkdansringen
2
11
Folkdansringen Blekinge
3
13
Folkdansringen Skåne
4
14
Hallands distrikt
2
15
Folkdansringen Göteborg
3
16
Folkdansringen Bohuslän-dal
3
18
Folkdansringen Västergötland
3
19
Värmländska Folkdansringen
3
20
Folkdansringen i Örebro län
3
21
Folkdansringen Västmanland
2
22
Folkdansringen Dalarna
3
23
Gästriklands Folkdansring
3
24
Folkdansringen Medelpad
2
25
Folkdansringen Jämtland-Härjedalen
2
26
Folkdansringen Ångermanland
3
27
Folkdansringen Hälsingland
2
28
Folkdansringen Övre Norrland
3
 
 Totalt antal ombud
61

 

Välkomstbrev från Folkdansringen Medelpad

Varmt välkomna till Sundsvall - Staden som reste sig ur askan

Redan för 560 miljoner år sedan hettade det till på Alnön utanför Sundsvall. Marken skakade och det har hittats spår av tre vulkanutbrott. Öns berggrund vittnar om dess vulkaniska historia och där kan man finna bergarter och mineraler som inte finns på någon annan plats i världen. Alnöit som gjort Alnövulkanen till ett givet samtalsämne bland världens geologer är också Medelpads landskapssten.  På senare år har man hittat liknande bergarter i Sibirien och Afrika. Dagens Alnö är ett sommarparadis med mysiga badvikar, fiskelägen, restauranger och caféer.

Det är lätt att hitta heta samtalsämnen när man talar om Sundsvall.

Sundsvallsbranden 1888, är den största stadsbranden i Sveriges historia. Vad som orsakade branden är inte fastställt men de flesta uppgifter tyder på att en gnista från ångslupen Selånger var orsaken. Vädret den 25 juni 1888 var varmt, torrt och blåsigt så det fanns många förutsättningar för att få ett snabbt förlopp på branden. Fartyget åkte längs Selångersån upp genom stadens centrala delar och en gnista från fartyget blåste från fartyget upp på land och den starka blåsten i kombination med torrt gräs och byggnader av trä fick förödande konsekvenser. Staden var i ruiner inom 9 timmar och 9 000 människor blev hemlösa och 400 fastigheter förstördes. Skadorna på egendomar efter branden värderades till nästan 30 miljoner kronor.

Efter branden fördes långa diskussioner om hur stadsnätet skulle byggas upp igen. Beslutet togs på inrådan av ett försäkringsbolag att endast stenhus fick byggas i stadens centrum. Sju år senare hade en fantastisk stenstad rest sig ur askan och i stort sett är den bevarad i dag. Under denna tid hade 600 stenhus byggts upp i stadskärnan. Därför kallades Sundsvalls stadskärna för Stenstaden numera Stenstan. Stenstan är idag Europas nordligaste stadskärna i kontinental byggnadstradition med byggnader som liknar stadskärnorna i t.ex. Wien eller Berlin.

Draken är en omdiskuterad symbol för Sundsvall. Symbolen uppkom efter branden som ett skydd för staden. Draken och Drakstaden finns i namn på föreningar och företag. Bilder och statyer av drakar kan ses i olika sammanhang, som exempelvis i kommunens logotyp.

Få vet om att Sundsvall faktiskt brunnit vid 4 andra tillfällen. Redan 1681 råkade Sundsvall ut för sin första större brand, med den tidens mått. Den 26 april brann det rejält i kvarteren väster om Sundsvallstjärnen, alltså nuvarande Vängåvan. 14 gårdar blev helt nedbrända, bland annat prästgården, skolhuset, kyrkan och klockstapeln.
Den 25 maj 1721 intog ryssarna staden och tände på. Ryssarna skonade kyrkan och klockstapeln, men i övrigt ödelades staden. Den 7e september 1803 utbröt ännu en av stadens stora bränder. Elden började vid varvet och spred sig över ån och ödelade på fem timmar hela bebyggelsen öster om kyrkan. 1877 förstördes 23 fastigheter i ännu en brand i centrala Sundsvall.

Från glesbefolkad jordbruksbygd till världens största sågverksdistrikt

Under 1800-talet tog den industriella utvecklingen en enorm fart. Skogen, som tidigare mest använts för hus, bränsle och redskap, blev nu en eftertraktad råvara. Efterfrågan på bra virke i övriga Europa blev den avgörande faktorn för denna utveckling. 1849 anlades den första ångsågen i Tunadal strax utanför Sundsvall. Sågverk efter sågverk växte upp längs kusten, hit kom arbetare från andra delar av landet och Sundsvall växte och blev på slutet av seklet centrum för den svenska sågverksindustrin. På Alnön etablerades inte mindre än 19 sågverk under perioden 1860–1920.

Den svenska lyrikern Elias Sehlstedt skaldade när han såg utsikten över Sundsvall och Alnön: ”Och hela hamnen som en spegel låg och såg vid såg jag såg hvarthelst jag såg”.    

I början av 1900-talet fanns totalt 40 ångsågar i Sundsvallsdistriktet som därmed blev världens största sågverksdistrikt.
Tunadal var Sveriges första ångsågverk 1849 och utgjorde startskottet i skogsindustrins dynamiska utveckling i norra Sverige. Mer än 150 år senare är det alltjämt ett flaggskepp i Sveriges skogsindustri och sätter tillsammans med övrig skogsindustri högsta möjliga värde på regionens viktigaste naturresurs, skogen, säger landshövding Gunnar Holmgren vid en intervju 2016.

Sundsvallsstrejken 1879-heta diskussioner

Denna industriella utveckling bidrog till att ägarna av sågverken, de så kallade Träpatronerna blev oerhört förmögna och välbärgade.
Tyvärr var inte arbetsförhållandena så goda för en sågverksarbetare. Fattigdomen var stor och villkoren hårda. Bostäderna som tillhandahölls av sågverket bestod vanligen av ett enda rum, där förutom en familj även lösa arbetare kunde inhysas.

1879 bröt en stor depression ut. Priserna på trävaror sjönk, vinsterna sjönk och Träpatronerna sänkte arbetarnas löner till omkring en krona om dagen för 12 timmars arbete. När träpatronerna fick stödlån från staten på tre miljoner kronor för att kunna hålla produktionen uppe firade de med en stor fest men använde stödlånet för att kunna hålla produktionen uppe istället för att låta arbetarna behålla sina redan låga löner. Detta blev den tändande gnistan till arbetarnas missnöje och strejken var därmed ett faktum.

Ganska snart hade 20 sågverk och 5 000 arbetare anslutit sig till strejken och lagt ner sina jobb. Landshövding Curry Treffenberg försökte tala de strejkande till rätta och med sig hade han också militärt stöd från olika regementen. Efter åtta dagars strejk gav landshövdingen, som under konflikten hade stöd av kung Oscar II, de strejkande ett ultimatum:

"Återgå till arbetet eller fängslas enligt lagen om lösdriveri".

Arbetarna fick krypa till korset och träpatronerna firade segern med en ny fest.
Det fanns inga fackföreningar på den tiden men det finns dock många som hävdar att just Sundsvallsstrejken 1879 var något av fröet till den svenska fackföreningsrörelsen, även om det också finns många som hävdar att tidigare mindre enstaka strejker var den riktiga "födelsen".

Ur eld och sot reste sig en ny stad som nu officiellt är Sveriges vackraste stad

Folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret med sina över 28 000 medlemmar röstade 2017 fram vilken stad som är Sveriges vackraste. Omröstningen började den 1 januari 2017 och avslutades den 30 september. Alla som ville fick vara med och rösta på valfri stad/tätort, vilket också innebar att personer som inte sympatiserar med föreningens arkitekturfrågor har kunnat delta. Omröstningen avgjordes på Facebook och föreningens hemsida. Det blev en spännande och jämn kamp mellan framförallt Lund, Karlskrona, Ystad, Visby och Sundsvall.

När Sundsvall, Umeå och Luleå brann ner under det varma året 1888 blev nyproduktionen här unik. De fattigare städerna längre norrut återuppbyggdes i trä, men i Sundsvall valde träpatronerna att anlita de bästa arkitekterna från Stockholm och återuppbyggde sin stad i sten. Den intressanta stenstaden är relativt okänd för många svenskar då Sundsvall inte är ett vanligt turistmål. Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland.

https://www.facebook.com/visitsundsvall/videos/1476266115754858/

Sundsvall idag

Sundsvall, den enda staden i landskapet Medelpad och Västernorrlands län. Orten är norrlands tredje största tätort med ca 58 000 invånare. Hela kommunen har en folkmängd på ca 99 000 invånare. Sundsvalls kommun kommer befolkningsmässigt på nittonde plats bland Sveriges kommuner. Till ytan är Sundsvalls stad den nionde största staden och kommer befolkningsmässigt på tjugoförsta plats.

Staden ligger vid Bottenhavet mellan norra och södra stadsbergen och mellan älvarna Ljungan och Indalsälvens mynningar. Sundsvall ligger nära Sveriges geografiska mittpunkt ”Flataklocken” som finns i västra Medelpad.

Värt att nämnas är att i Sundsvall finns 3 utförsåkningsbackar varav en med världscupstatus.
Sundsvall var tidigt ute med bra kollektivtrafik. Under tiden 1910–1952 kunde man åka spårvagn i staden.
I Sundsvall finns Sveriges första internationella Casino som för övrigt ligger i den gamla stationsbyggnaden där man kunde ta spårvagnen till andra delar av staden. Vid branschgalan Gaming Award 2012 utsågs Casino Cosmopol Sundsvall till Europas bästa kasino.
Sundsvall har ett svårslaget världsrekord i Guinness Världsrekordsbok. På luciadagen 2014 bildade mer än 15 000 Sundsvallsbor (officiella siffran är 10 500) ett gigantiskt fackeltåg över den nybyggda Sundsvallsbon.
Sundsvallsbon förresten, med sina 2 109 meter så är den Sveriges längsta motorvägsbro, Sveriges tredje längsta bro och Sveriges näst längsta vägbro. Alnöbron utanför Sundsvall var när den byggdes 1964 Sveriges längsta bro på 1 042 meter.

Charlotte Kalla är officiell ambassadör för Sundsvall. Tillsammans med Yohio, skicrosstjärnan Anna Holmlund, Helen Sjöholm, Kevin Walker och innebandylandslagets Johan Samuelsson jobbar hon aktivt för att marknadsföra Sundsvall, liksom Mr. Körsång – Kjell Lönnå.
Sveriges äldsta musikförening heter ”Pipeline” och driver rockklubb med samma namn i Sundsvall. Hela musikbranschen är en industri som sysselsätter 1 300 personer i stan.

Världens längsta sammanhängande vägnät med laddstolpar för elhybrider går från Sundsvall till Trondheim. Green Highway!
GIF Sundsvall är vårt starkaste varumärke inom lagidrott. Allsvenskan igen 2017!

It, Bank, försäkring och pension. Handel och besöksnäring. Skogsindustrin. Några av våra absolut starkaste branscher. Men mångfalden är nog vår största fördel. Här finns 457 branscher fördelade på drygt 9 000 företag. Där står vi i särklass i norra Sverige.

På Mittuniversitetet finns unika utbildningar och forskning med hög vetenskaplig kvalitet. Cirka 13 000 studenter och nästan 200 forskarstudenter får sin utbildning här.

Här finns Norra Sveriges största Citygalleria In, liksom det största externa handelsområdet Birsta. Birsta City har ca 4 miljoner besökare per år och har 2010, 2011 och 2016 blivit utnämnt till Sveriges populäraste Köpcentrum. 2012, 2013, 2014 och 2015 har man behållit topplaceringen med att komma på andra och tredje plats.

När Sundsvallsbon uttalar ”u” låter det som ”ö”. När något är ”köng” betyder det att det är bra. Eller som man brukar säga i Sundsvall; det finns tre fåglar som börjar på ”ö”. Örn, öggla och öndelat. När man frågar en Sundsvallsbo var han bor så säger han ”i Sönnsvall”.
Andra karaktäristiska drag är att man liksom i stora delar av Norrland använder ett tjockt L  som övergår i vad som närmast kan beskrivas som ett "klickande" ljud när tungan slår i botten. Exempel på ord som: öl, föl, helg, svälj, älg, ful, hal, ål, sola, flak, kloak, klåpare, kladdkaka.
Ett annat karaktärsdrag är att L och T tillsammans ofta uttalas med ett tjockt T , exempel: "Fult" blir "furt" och "gammalt" blir"gammart".
He eller hä: Ungefär som engelskans put. Används för sätta, ställa, lägga, stänga, bre.Det "läker": Någonting läcker.
Döm i hövve: Dum i huvudet på Sundsvallsdialekt.
Fara: åka.
Pluralfenomenet: Pluraländelser är onödiga. I Sundsvall är skorna snygg, korvarna god och basketspelarna i Dragons lång.

Lokal på riksstämman

Sundsvalls första rådstuga byggdes 1620 vid Åkroken. Men en växande stad måste givetvis ha ett fint stadshus, ett administrativt hjärta i stadsbildningen, men också en social mötesplats. Så tänktes det kanske 1865 i Sundsvall, när Stadshuset restes som en av de första riktigt stora byggnaderna i staden. Det rymde fullmäktige, polis, domstol, bank, post, telegraf, stadshotell, restaurang med mera. När röken lade sig efter stadsbranden 1888 stod bara murarna kvar. Men Sundsvall byggde upp sitt stadshus igen, som ett av de 600 hus som restes på sex år i en sällan skådad byggboom.

Det nyuppförda stadshuset kom på 1890-talet att innehålla många olika funktioner. Bland annat inrättades en sessionssal där stadens styrande fattade sina beslut, och en tingssal där människor som begått brott fick sina domar. Här fanns också en pompös festsalong och, en trappa ner, polisens lokaler för arrest och tjuvgods. Idag har det forna stadshuset blivit byggnadsminne, och den stora festsalongen med sin påkostade inredning används numera för olika evenemang och är då öppen för besökare. 

I planeringen för Sundsvalls stadshus framtid har Tre av Skandinaviens mest erkända arkitektkontor fått i uppdrag att rita på utformningen av ett potentiellt nytt hotell i Sundsvalls stadshus och den intilliggande Stadshusparken.

Sundsvall som grundades och fick sina stadsrättigheter 1621 av konung Gustav II Adolf är en mycket sympatisk stad som gillar att få gäster från både när och fjärran. Det är svårt att komma mer ”mitt i Sverige” än vad man gör när man reser till Sundsvall. För de allra flesta är det lätt att ta sig hit från alla väderstreck. En knapp timme med flyg från Stockholm, en och en halv från Göteborg. Tåget tar drygt tre timmar från centralstationen i huvudstaden, ca två och en halv timme från Umeå, bil och buss funkar också mycket bra då vägnätet har förbättrats väsentligt under de senaste åren.

Med denna historiska beskrivning av Sundsvall vill vi i Folkdansringen Medelpad hälsa er alla varmt välkomna till Svenska Folkdansringens riksstämma i Sundsvall 2018!

Boende

 Scandic Sundsvall City Facade

Riksstämmans deltagare kommer att bo på Scandic Sundsvall City. 

Folkdansringen betalar för ombud, del i dubbelrum natten mellan lördag och söndag. Vid enkelrum tillkommer en kostnad. 

Rumspriser:
Dubbelrum 750kr/natt och rum
Enkelrum 550:-/natt
Enkelrumstillägg mellan lördag och söndag 175:-

Boendelista 2018-05-09

Karta mellan tågstation och hotellet

Parkeringsmöjligheter - översiktskarta

Scandic Sundsvall City  Trädgårdsgatan 31-33Sundsvall
Mer information om hotellet hittar du här

 

Anmälan 2018

Klicka på länken nedan så kommer du till 2018-års anmälan till Svenska Folkdansringens riksstämma i Sundsvall 19-20 maj!

Till anmälan, anmälan öppnar den 1 februari.

Sista anmälningsdag är den 31 mars 2018! Vi ber dig vänligen respektera sista anmälningsdag.

Kontakta gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du saknar något eller har någon fråga!

 

Information om anmälan

Övrig deltagare: en person som kommer att vara med vid riksstämman och hamnar på deltagarlistan.

Medföljande: en person som inte kommer att vara med vid riksstämman men vill bo tillsammans med sin respektive, kanske vill vara med vid stämmomiddagen och äta lunch. Denna person hamnar inte på deltagarlistan. Som medföljande läggs uppgifterna in tillsammans med den person man reser tillsammans med. Det är ett val man gör i själva anmälan en bit ner i formuläret.

Betalning av extra kostnader:
I samband med anmälan får ni ett antagningsbesked via epost. I detta epost finns det uppgifter om betalning av de extra kostnader du bokat in. Dvs kostnader för extra övernattning, kostnader för medföljande m.m.  Dessa ska vara betalade innan riksstämman, se information i antagningsbeskedet.

 

Priser

Deltagaravgift Ombud 500
Enkelrumstillägg lördag-söndag för ombud 175
Enkelrum 550
Del i dubbelrum 375
Lunch per tillfälle 125
Förmiddagsfika per tillfälle 75
Eftermiddagsfika per tillfälle 60
Stämmomiddag på lördag 349

 I deltagaravgiften för ombud ingår; del i dubbelrum mellan lördag till söndag, luncher och fika under stämman och stämmomiddag.

Bilder till nyhetsbrev

Fortjansttecken

Kontakta oss

Torggatan 3
112 65 Stockholm

Tel: 08-695 00 15 (mån – tors 10:00 – 15:00) OBS! Under juni, juli och augusti varierar kansliets öppettider,

Fax: 08-695 00 22
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kort om Folkdansringen

Svenska Folkdansringen värnar om demokrati och rättvisa. Vi vill förvalta vårt kulturarv och gör det med övertygelsen om att alla människor är lika mycket värda och skall bemötas med respekt för sin särart. Trygga i vårt kulturarv samverkar vi med kulturer från hela världen

Start | Medlemssidor | okategoriserat