Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hem » Zorns folkmusik – konsert

Jeanett Walerholt Rousu och Peter Rousu tillsammans med gäster bjuder på en föreställning med såväl folkmusik som dans.

Boka biljetter till lördag 28 maj kl 19.00, Stockholm, via dans.se

”Zorns folkmusik” handlar om konstnären Anders Zorn, Mora (1860-1920), och hans kärlek till folkmusiken. Konserten innehåller musik som man idag, hundra år efter konstnärens död, vet att han lyssnade på, dansade till och själv utövade både med sång och instrument.

Publiken bjuds på låtar som konstnären dansat till i sin fiskarstuga Gopsmor, låtar efter hans favoritspelmän och inte minst – låtar efter Anders Zorn själv.

Jeanett och Peters föreställning kopplar ihop anekdoter, tavlor och händelser ur Zorns liv med specifika låtar för att belysa musiken som ständigt fanns i konstnärens liv och hur mycket Zorn satt sin prägel på dagens musikliv.

Tid: 28 maj kl 19.00

Plats: Filadelfia Convention Center, Rörstrandsgatan 5 Stockholm (Karta i Google maps)

Pris: 200 kr/person (biljetterna hämtas 1 timme före föreställningens början i kassan)

Biljetter: Beställ biljetter senast 27 maj kl 12 via dans.se här https://dans.se/folkdansringen/shop/?event=158508

Föreställningen ingår i Svenska Folkdansringens jubileumsdagar för att fira 100 år.

Varmt välkommen!

Presentation av artisterna

Jeanett  och Peter Rousu

Jeanett Walerholt Rousu är riksspelman på fiol och spelar traditionell och egenkomponerad folkmusik med inspiration från både svensk folkmusik- och barockmusik. Uppvuxen i den småländska myllan och utbildad på Malmö musikhögskola ligger de snirkliga sydsvenska slängpolskorna – lika murrigt gröna som de småländska skogarna – närmast hjärtat. Intresset att utforska nya kreativa marker är en drivkraft som tar henne med på projekt som sträcker sig dels över olika konstnärliga genrer – musik, bokskrivande, design, foto – men också över olika musikgenrer – kyrkomusik – folkmusik – barockmusik – fäbodmusik.

Peter Rousu är frilansande musiker, kompositör och musikpedagog. Han är basist och gitarrist med rötterna i jazzmusiken men rör sig fritt i alla genrer. Genom åren har en speciell förkärlek för folk- och världsmusik vuxit fram bland annat genom trion Fatang och engagemanget med världsmusikprojektet Ethno. Efter musikhögskolestudierna på KMH i mitten av 90-talet, där det blev en examen i jazz, elbas och pedagogik, har det spelats i nästan alla upptänkliga sammanhang. Som pedagog har Peter jobbat i över 20 år på gymnasier, folkhögskolor och med lärarfortbildning, bland annat på Musikkonservatoriet i Falun och folkmusiklinjen på Sjöviks folkhögskola.

Gäster

Peter och Jeanett Rousu med gäster

Malin Foxdal är sångerska från Falun med en säregen blandning av svensk folkmusik och visa med influenser från amerikansk folkmusik och blues. Hon har ett personligt uttryck, en genuin scenisk utstrålning och en inlevelse utöver det vanliga. Malin är utbildad vid KMH i Stockholm och har sedan sin examen arbetat som sångerska, skådespelare, kompositör och dramatiker. Hon har setts i den egenskrivna berättarföreställningen Swede Hollow.

Henrik Eriksson är riksspelman på nyckelharpa, men också utsedd till världsmästare på detta uppländska instrument. Han är utbildad nyckelharpspedagog på KMH i Stockholm med lång erfarenhet av nyckelharpsspel både på scenen och undervisningssammanhang. Han spelstil är uttrycksfull, krispig och precis med tradition efter bl.a. August Bohlin och Eric Sahlström. Mest spelar han med trion Fatang där han är frontfigur med sina optimistiska upplandslåtar.

Hugo Rousu studerar orgel vid musikkonservatoriets eftergymnasiala utbildning och har siktet inne på en framtid som organist. Här gör han ett gästspel på en rese-tramporgel lånad från Stockholms skolmuseum. Hugo har trots sina unga år prisats i i tävlingar och utmärkelser för sitt klassiska pianospel. 

Anders Holm är i projektet Zorns folkmusik ansvarig för danskoreografin. Han är dansare och danspedagog med rötter i Värmland och numera bosatt i Uppsala. Anders är en väl anlitad danspedagog i flera olika genrer och dansstilar med en otvungen och okomplicerad inställning till dans som ger både dansare och åskådare en känsla av frihet och glädje. 

Dansare
Anders Holm
Emma Mogren
Jens Holmström
Lovisa Andersson
Olle Modén
Jenny Redelius