70 Års jubileum

Klippan Amatörernas Folkdans lag firade sitt 70 årsjubileum i Gråmanstorps Bygdegård lördag den 7:e september.

Föreningen bildades den 30 september 1949 som en teatergrupp på initiativ av opera sångaren Emile Stiebel. Första året spelade man pjäser i Skytteskogen i Klippan, Kvidinge, Hyllstofta, Perstorp och Smedstorp.

I pjäsen Värmlänningarna ingår ett antal folkdanser. Gymnastikdirektör Wiwi Roslund Johansson tog hand om de som skulle bli dansare och sedan har det gått som en dans i med och motgång.

Efter några år delades föreningen upp i två sektioner, teater och folkdans och med en gemensam huvudstyrelse. Så småningom läggs teatersektionen ner. Folkdanslaget har haft ett flertal övningslokaler. Bl.a. Brukskolans gymnastiksal.Folkets hus B-sal. Hantverkshuset och Gråmanstorps Bygdegård.

Laget ansvarade för Midsommarfirandet i Stadsparken i Klippan i 25 år. Tyvärr fick man sluta med det på grund av för lite medlemmar som kunde hjälpa till och dåligt ekonomiskt resultat.

Man har haft och har utbyte med föreningar i Danmark, Norge, England och flera lag i Tyskland. Till firandet hade man inbjudit vännerna Löffingen i Tyskland. Man gjorde utflykter till olika platser i Skåne. Speciellt roligt tyckte de att få se och uppleva havet, något man inte är vana vid i sina hemtrakter. Även några av de föreningar man har utbyte med var inbjudna.

De 60 deltagarna, började med en drink och mingel innan man intog en god måltid. Ordföranden Per-Eskil Persson, berättade kort om lite av lagets historia. Stig Hellemarck, representerade Svenska Folkdansringen. Han delade ut Förtjänsttecken i silver till Bodil Olsson och i guld till Mats Emanuelsson. Guldmärket är något som tilldelas de som arbetat i föreningar och distriktet under många år och gjort ett stort arbete.

Så började dansen, med svenska folk- och gillesdanser även några tyska danser. I kaffepausen avnjöts underbart goda tårtor som damerna i laget bakat. Dansen fortsatte med en stor uppställning av Landskrona kadriljen. Innan allt avslutade avtackades spelmännen Monica och Andy.

Festkommittén; Bodil Olsson, Iréne Persson, Marie Johansson och Gunnar Gunnarsson tackades också. Gunnar Gunnarsson.