Folkdansföreningen Heimdals Bygdegille


Vi är ett glatt gäng från Göteborg med omgivning som dansar folkdans varje fredag kväll.Om du undrar hur vi har det, så är du välkommen att prova på någon fredag. Tag med ett glatt humör och ett par inneskor så ses vi !
  • Danslokal: Fräntorps folkets-hus i östra Göteborg.
  • Tider: Dans och träning varje fredag under höst och vårterminen klockan 19.00-21.30.

Vår historia:
Folkdanslaget Heimdals Bygdegille grundades 14 April 1953 av folkdansintresserade medlemmar i lokalavdelningarna inom Göteborgs Distrikt av NTO i Göteborg.
Folkdans förknippar vi med glädje avkoppling och tradition. Dansen har för avsiktat roa och förströ, skapa kontakt och förmedla vänskap. Vi vill hålla traditioner levande och föra den vidare till nya generationer.
Genom dansen knyter vi också kontakt med likasinnade i andra länder. Första kontakten med utländska lag togs 1958 då vi turnerade i Tyskland och Österrike. Därefter har de internationella kontakterna kontinuerligt fortsatt och vi har kontakt med grupper i Frankrike, Belgien, Tyskland, Danmark, Österrike och Litauen.

Laget består idag av ca 40 medlemmar. Vi använder Fräntorps Folkets Hus till vår träningslokal.
Där träffas vi varje fredag kl 19.00 .
Heimdals Bygdegille på Midsommardagen 2007.

I laget pågår vid behov sykurser för tillverkning, utvidgning och reparation av våra bygdedräkter jämte slöjdkurser. Traditionellt träffas medlemmarna till nyårsrevy på Wendelsberg, korttittarträff på långfredagen, sill och potatis-ätande efter midsommaraftonsuppvisningarna samt lekafton med våfflor runt Marie Bebådelse.

Förutom Folkdansringen har vi även IOGT-NTO som huvudorganisation. Vi deltar varje år i riksomfattande tävlingar såsom Pumpen och Musikleken, som arrangeras av IOGT-NTO, med som regel mycket gott resultat. På lokalplanet deltar vi i en frågesport-tävling som kallas "Vi som vet mest"

Namnet Heimdal kommer från den fornnordiske guden Heimdall, som är gudarnas väktare. Han bor vid bron Bifrost, den bro som förbinder himmel och jord. När Ragnarök, jordens undergång, närmar sig hör han detta först av alla med sin skarpa hörsel och genom att då blåsa i Gjallarhornet kallar han alla gudarna till kamp.
För vår del är namnet taget från NTO:s ungdomsförbund, som kallade sig "Heimdal".