* Vad är Polskedanslaget?

*  Klicka här om det inte finns en meny till vänster

        Välj sedan ”Vad är Polskedanslaget”

*   Medlemmar

*   Var och när?

*   Vad dansar vi?

*   Dansinstruktion

*   Lilldans- och Stordanskvällar

*   Riks- och distriktsorganisation

*   Vi bytte namn 2007

 

Vill du ha skoj och njuta?

Polskor är magisk, trolskt underbar och verkligt folklig musik och dans. Polska är vad ungdomen roade sig med på lördagskvällarna i ett vägskäl, på en bro eller på någon ledig loge. Polskor är vad man gladdes av på bröllop och vid andra festliga tillfällen i livet. Den musik och dans som spred fest och glädje bland människor under flera hundra år ger också oss stor glädje idag.

 

Det finns massor av polskor. Enkla och mer krävande. Så här kan en enkel och skön polska se ut, klicka här för att länkas till en videofil. Tänk dig att sväva fram som detta par… videofil ”Bondpolska”. Vill man kan man ibland göra någon eller några ”vigheter”…  videofil – polska med ”vigheter”.

 

*Polskedanslaget är föreningen för oss i Göteborgstrakten som älskar att dansa polskor. Hos oss kan du dansa, trivas, umgås och utvecklas som dansare. Vi hjälper dig att lära dig polske- och bygdedanser samt, viktigare, att träna upp din förmåga att dansa. Hur låter ordet ”dansteknik” på en skala från trist till härligt? Att utveckla sin dansteknik är att öka sin och partnerns njutning när man dansar… Härligt eller hur?

 

Hjärtligt välkommen till oss!  

Medlemmar

Våra medlemmar är ungdomar och vuxna. De har mycket olika danserfarenhet och mål med sin dans. Flera har dansat polskor i många år. Några var nyligen nybörjare. Vissa dansar upp för domare och publik för att ta polskdansmärken. Andra dansar för nöjet och bryr sig inte om ifall allt inte är enligt "boken". Men, alla tycker vi att det är både kul och otroligt skönt att dansa polska!

Medlemsavgiften är 480 kr år 2024. (Ungdom, halvmedlem och ¾-medlems avgift finner du under "Vanliga frågor och svar".) Du kan också delta utan att vara medlem och betalar då 40 kr per kväll.

 

Tillbaka till toppen

Var och när?

Vi håller till i Annexet till Gräfsnäsgården i Slottsskogen på onsdagar kl 19.00 - 21.15. För vägbeskrivning se ”Annexet”.

 

Tillbaka till toppen

Vad dansar vi?

Vi dansar oftast svenska polskor (från olika delar av landet) och norska polsdanser. Några exempel är: Halländsk snoepolska, Sprengedans och polska från Hogdal Lommeland, Slängpolska från övre Klarälvsdalen, Finnskogspols, Rörospols, Polska från Bingsjö, Polska från Boda, Polska från Orsa, Slängpolska från Malung (variant 2), Bakmes, hambovals och polska från Särna, Gammalvänster från Oviken och Åtabakspolska från Föllinge. Klickar du på de understrukna kommer du till en kort filmsekvens. 

Ibland varierar vi oss med någon Schottis, Lybeckare, Engelska etc.

 

Tillbaka till toppen

Dansinstruktion

De flesta danskvällar med instruktion börjar med ”prova på”-instruktion i grunddanser från kl 19.00 till 20.00. Sedan är det fika. Från kl 20.15 är det ”fortsättning” - instruktion i bygdedanser, oftast någon polska. Därefter dansar vi olika bygdedanser och polskor till kl 21.15. Vi har ofta levande spelmansmusik till utlärningen.

 

Tillbaka till toppen

Danskvällar till spelmän

Vi arrangerar oftast två danskvällar med spelmän per termin dit alla polskdansare är välkomna.

 

Tillbaka till toppen

Riks- och distriktsorganisation

Vi är med i Svenska Folkdansringen (folkdansarnas riksorganisation) men dansar INTE uppställningsdanser som kadriljer etc. Gräfsnäsgården och dess Annex ägs av Göteborgs distrikt av Svenska Folkdansringen.
Föreningens medlemmar kan hjälpa till på distriktets aktiviteter vid Gräfsnäsgården, t.ex. nationaldagsfirande och visafton.

 

Tillbaka till toppen

Namnbyte 24/1 2007

Vi bytte namn till Polskedanslaget, Göteborg, den 24/1 2007. Innan dess hette vi Skjortor och Särkar, SoS. (Namnet Skjortor och Särkar har därefter börjat användas av andra.)

Lilldanskväll 12/4

Tillbaka till toppen   Till startsidan    Mer.

 

Senast uppdaterad: 2019-01-11

  

www.polskedanslaget.se/

www.folkdansringen.se/pd